5 super przypraw

5 super-przypraw

Przyprawy stosuje się w kuchni już od tysiącleci. Ich głównym celem jest często nadanie wyjątkowego smaku potrawom. Często dodajemy je nie zastanawiając się specjalnie nad ich właściwościami. A mają ich sporo. Wiele z nich potrafi łagodzić poważne dolegliwości zdrowotne. W Polsce najczęściej stosuje się pieprz, sól i czosnek. Warto sięgnąć po znacznie więcej. Jakie przyprawy znalazły się na liście super-przypraw?

Cynamon

Cynamon znany jest z swoich właściwości usprawniających procesy trawienne. Zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. Pomaga przy nudnościach, niestrawności, oraz w leczeniu biegunek. Ze względu na zdolność do normalizacji poziomu cukru we krwi, jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Cynamon może mieć właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zaledwie pół łyżeczki dziennie pozwala obniżyć zły cholesterol LDL. Cynamon poprawia pamięć i koncentracje, dlatego jest świetną przyprawą w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.

Pieprz Cayenne

Stosowanie ostrej papryki pobudza krążenie oraz poprawia trawienie. Wpływa na wydzielanie soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych, przez co zwiększa wchłanianie substancji odżywczych. Łagodzi ból gardła  i kaszel oraz objawy przekrwienia śluzówki. Wspiera procesy metaboliczne. Ponadto chilli normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Oregano

Oregano zawiera dużo przeciwutleniaczy i witaminy K. Działa przeciwzapalnie, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczno. Wspomaga leczenie układu pokarmowego i oddechowego. Łagodzi skurcze miesiączkowe. Świetnie pasuje do dań z pomidorami, papryką, czy cukinią.

Anyż

Anyż polecany jest w szczególności dla matek karmiących, ponieważ stymuluje wydzielanie mleka. Wspomaga także procesy trawienne. Jest niezastąpiony przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Może służyć jako energetyk. Jest także naturalnym afrodyzjakiem, który świetnie działa na potencję.

Kurkuma

Kurkuma jest królową przypraw. Nie tylko zabezpiecza pokarm przed psuciem i spełnia się jako doskonała marynata, ale także chroni przed wieloma poważnymi chorobami, w tym – przed rakiem. Wyniki wielu badań potwierdziły udział kurkuminy w zwalczaniu komórek nowotworowych. Kurkuma nadaje się nie tylko do kuchni. Roztwór z kurkumy przyspiesza gojenie się ran. Dodana do mleka poprawia nastrój. Kurkuma znacznie lepiej przyswaja się z tłuszczem z dodatkiem pieprzu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*