Przyprawy stosuje się w kuchni już od tysiącleci. Ich głównym celem jest często nadanie wyjątkowego smaku potrawom. Często dodajemy je nie zastanawiając się specjalnie nad ich właściwościami. A mają ich sporo. Wiele z nich potrafi łagodzić poważne dolegliwości zdrowotne. W Polsce najczęściej stosuje się pieprz, sól i czosnek. Warto sięgnąć po znacznie więcej. Jakie przyprawy znalazły się na liście super-przypraw?
Cynamon
Cynamon znany jest z swoich właściwości usprawniających procesy trawienne. Zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. Pomaga przy nudnościach, niestrawności, oraz w leczeniu biegunek. Ze względu na zdolność do normalizacji poziomu cukru we krwi, jest polecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Cynamon może mieć właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zaledwie pół łyżeczki dziennie pozwala obniżyć zły cholesterol LDL. Cynamon poprawia pamięć i koncentracje, dlatego jest świetną przyprawą w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.
Pieprz Cayenne
Stosowanie ostrej papryki pobudza krążenie oraz poprawia trawienie. Wpływa na wydzielanie soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych, przez co zwiększa wchłanianie substancji odżywczych. Łagodzi ból gardła i kaszel oraz objawy przekrwienia śluzówki. Wspiera procesy metaboliczne. Ponadto chilli normalizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Oregano
Oregano zawiera dużo przeciwutleniaczy i witaminy K. Działa przeciwzapalnie, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczno. Wspomaga leczenie układu pokarmowego i oddechowego. Łagodzi skurcze miesiączkowe. Świetnie pasuje do dań z pomidorami, papryką, czy cukinią.
Anyż
Anyż polecany jest w szczególności dla matek karmiących, ponieważ stymuluje wydzielanie mleka. Wspomaga także procesy trawienne. Jest niezastąpiony przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Może służyć jako energetyk. Jest także naturalnym afrodyzjakiem, który świetnie działa na potencję.
Kurkuma
Kurkuma jest królową przypraw. Nie tylko zabezpiecza pokarm przed psuciem i spełnia się jako doskonała marynata, ale także chroni przed wieloma poważnymi chorobami, w tym – przed rakiem. Wyniki wielu badań potwierdziły udział kurkuminy w zwalczaniu komórek nowotworowych. Kurkuma nadaje się nie tylko do kuchni. Roztwór z kurkumy przyspiesza gojenie się ran. Dodana do mleka poprawia nastrój. Kurkuma znacznie lepiej przyswaja się z tłuszczem z dodatkiem pieprzu.
Znam osobę, która nie przyprawia potraw, nie umie gotowac, ale wydaje jej sie,ze umie. jak jest impreza u tej osoby to wszyscy maja bekę, nikt nic nie je. ona wie o tym, ale sie nie przejmuje. za kazdym razem zamawiamy pizze albo sushi
Duzo podruzuje i jak jestem w jakims egzotycznym miejscu to kupuje lokalne przyprawy. Kupuje na prezenty i do wlasnej kuchni. przez covida niestety teraz nie moge jezdzic i mnie to ogromnie smuci:(
salt&pepper to są przyprawy ktore kazdy w swoi domu ma!
Znacie taką przyprawę jak sumak? Nadaje się do kuchni tureckiej, orientalnej, do mięs tj cielęcina, jagnięcina, do ryb i owoców morza. Z mojego doświadczenia polecę ją weganom i wegetarianom, pasuje do soczewicy, ciecierzycy. mniamko
Cynamon dodany do herabty lub kawy jest super patentem szczegolnie zimą. Polecam oryginalny cynamon ze SriLanki
Na mojej liście super przypraw na pewno nie ma anyżu, wg mnie jest to dość rzadko używana przyprawa, a jej specyficzny smak ma wąskie grono wielbicieli. Reszta z waszej mini listy OK. Do TOP 5 dodałabym mieszkankę przypraw garam masala, curry, kmin rzymski.